Bizar-Bazar

Oorspronkelijke naam:
Evangelisch Lutherse Kerk
Bisdom:
Buitenland
Type bestemming:
Herbestemming
Parochiekerk:
Nee
Adres:
Spoorwegstraat 10
6828 AS Arnhem

Sinds 1644 organiseerde de Evangelisch Lutherse Gemeenschap kerkdiensten in Arnhem. Oorspronkelijk werden deze gehouden aan de Korenmarkt, maar plaatsgebrek dwong de gemeenschap tot de bouw van een nieuw godshuis op de Spoorwegstraat.

De neogotische zaalkerk met halfronde absis  en slanke toren werd in 1896 door de ingenieur A.R. Freem ontworpen en in 1897-1898 gebouwd.  De kerk is door middel van een gang verbonden met een smalle kosterswoning. In tegenstelling tot de neogotische kerk is de kosterwoning beïnvloed door de neorenaissance.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog viel de kerk aan vernieling ten prooi, zodat het zuidelijke gedeelte van de kap, de ramen en de inrichting in stijl hersteld werden. Volgende verbouwingen vonden plaats in de jaren ’80 van de twintigste eeuw, waarbij een aantal glas-in-loodramen werden toegevoegd. Het kerkinterieur is rijk uitgevoerd.

In 2017 maakte de kerkgemeenschap bekend dat ze het onderhoud van de kerk niet meer kon financieren. Bijgevolg werd het kerkgebouw van haar functie ontdaan en verkocht.

De nieuwe eigenares doopte de kerk om tot een nieuw horeca-complex met hotel en restaurant  Hierbij doet de voormalige kerk letterlijk dienst als een gang tussen twee stadsdelen, aangezien de voordeur van de kerk gericht is op het stadscentrum en de achterdeur toegang verleent tot het Modekwartier.

Bij de herbestemming van de kerk poogden de ontwerpers het interieur van de kerk duurzaam te hergebruiken. Het casco van de kerk werd in stand gehouden en alle toevoegingen kunnen worden weggehaald, zonder daarbij de oorspronkelijke kerk te beschadigen. Verder werd het meubilair op een creatieve manier herbruikt, zodat de inrichting van de kerk bewaard bleef. Zo werd het spreekgestoelte een plantenbak en vormen de koorbanken winkelschappen. De kerkbanken werden omgevormd tot diverse meubels, zoals barkrukken en nachtkastjes.

Bronnen:

Monumentenregister.cultureelerfgoed.nl

Herbestemming.nu

Bizarbazar.nl