Nieuwsbrief

U bent hier

Collectie Gentse Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk online!

Het afgelopen jaar inventariseerden we in opdracht van Monumenteale Kerken Gent de collectie van de Onze-Lieve-Vrouw-Sint-Pieterskerk van Gent. Inmiddels is de collectie te raadplegen op de website van Erfgoedinzicht.

De huidige Sint-Pieterskerk werd tussen 1629 en 1772 gebouwd naar het ontwerp van Pieter Huyssens. Zowel in het exterieur als het interieur bracht Huyssens er de barokstijl tot uitdrukking. De kunstcollectie groeide doorheen de jaren uit tot de verzameling die nu geïnventariseerd werd. Zo omvat ze nu ook de inboedel van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Deze kerk was oorspronkleijk de parochiekerk van het Sint-Pietersdorp en flankeerde tot aan de Franse Revolutie de Sint-Pietersabdijkerk. Verder deed de abdij zelf diverse aanwinsten. Ook toen de kerk van 1796 tot 1809 als Museum voor Schone Kunsten fungeerde, kwamen kunstwerken in de collectie terecht. Tijdens restauratie- en vernieuwingswerken werd nieuw meubilair aangevoerd.

Het theatrale barokdecor van de kerk werd op geen enkel moment oneer aangedaan. Het kerkinterieur sluit vandaag nog steeds nauw aan bij het architecturale concept van het gebouw.

Foto: Interieur Sint-Pieterskerk Gent, www.lukasweb.be – Art in Flanders vzw, Photo Lukas – Art in Flanders vzw, foto Dominique Provost