Nieuwsbrief

U bent hier

CRKC en Museum Catharijneconvent delen expertise om protestants erfgoed te bewaren

Als resultaat van een unieke samenwerking tussen het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw (CRKC) en het Museum Catharijneconvent in Utrecht wordt op zaterdag 18 februari 2017 de Handleiding voor het opstellen van een kerkinventaris voor protestantse kerken in Nederland en Vlaanderen voorgesteld. Hiermee kunnen leden van het kerkbestuur en vrijwilligers zelf aan de slag om het kerkelijk erfgoed nauwgezet te registreren.

Belang van erfgoedregistratie

Heel wat protestantse kerken – zowel in grote steden als in kleine dorpen – bewaren een soms kostbare collectie religieuze voorwerpen. Het kan hierbij gaan om preekstoelen, orgels, tekstborden en kroonluchters, maar ook allerlei andere kunstvoorwerpen zoals avondmaalsstellen, wandschilderingen, glas-in-loodramen, schilderijen of prenten. De nieuwe handleiding reikt een methode aan om de grote verscheidenheid aan voorwerpen in de kerk op een zorgvuldige manier te inventariseren. Een degelijke kerkinventaris is immers onmisbaar om het patrimonium goed te beheren en het verhaal van de geloofsgemeenschap aan toekomstige generaties te kunnen vertellen.

Twee expertisecentra werken samen

Voor de realisatie van deze handleiding legden Museum Catharijneconvent en het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC) hun kennis samen. Het CRKC is in Vlaanderen door de overheid erkend als expertisecentrum voor religieus erfgoed en ontwikkelde eerder al een gelijkaardige handleiding voor het erfgoed in rooms-katholieke kerken. Museum Catharijneconvent heeft een jarenlange expertise rond christelijke kunst en cultuur in Nederland.

Praktisch

De Handleiding voor het opstellen voor een kerkinventaris voor protestantse kerken in Nederland en Vlaanderen verschijnt alleen digitaal en is raadpleegbaar op de website van het CRKC.

De nieuwe publicatie wordt officieel voorgesteld op een studienamiddag rond erfgoedzorg voor protestantse en evangelische kerken op 18 februari 2017 vanaf 13.30u bij FARO in Brussel (Priemstraat 50, 1000 Brussel). Deze studienamiddag is een organisatie van CRKC, in samenwerking met FARO, Evadoc en KADOC-KU Leuven. Inschrijven voor dit evenement kan via de website van het CRKC.