U bent hier

Cultuurcentrum Mechelen

Oorspronkelijke naam:
Minderbroederskerk
Bisdom:
Aartsbisdom - Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen
Type bestemming:
Herbestemming
Beschermingsstatuut:
Monument
Parochiekerk:
Nee
Adres:
Minderbroedersgang 5
2800 Mechelen

In 1231 werd in Mechelen een groot kloostercomplex gesticht door de minderbroeders. Een uitbreiding van het complex - inclusief een nieuwe kloosterkerk - werd voltooid in 1304, maar vernietigd door een brand in 1342. De minderbroeders gingen over tot een gedeeltelijke heropbouw.

Vernielingen en plunderingen in de 16de eeuw leidden in 1606 tot de oprichting van nieuwe gebouwen. Nadat de broeders werden verjaagd in 1796 werden het klooster en de kerk gebruikt als kazerne en hooimagazijn.

In het midden van de 20ste eeuw sloopte men enkele gebouwen om plaats te maken voor het Cultuurcentrum, de Academie en het Conservatorium. Een bescherming van de kloosterkerk als monument volgde in 1964. Het duurde nog tot de jaren 1980 tot er met een restauratie werd gestart. Van de originele afwerking van de kerk blijft weinig over. Het oorspronkelijke dakgebinte werd hersteld. In de zijbeuk werd een nieuw vloerniveau aangebracht.

De kloosterkerk maakt deel uit van het Cultuurcentrum Mechelen en kan ook gehuurd worden door externen. Er vinden heel het jaar door activiteiten plaats.

Bronnen

http://www.cultuurcentrummechelen.be/

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/

http://mechelen.mapt.be/