U bent hier

Databank parochiekerken

In 2012-2013 voerde CRKC bij de 1786 Vlaamse kerkfabrieken (toestand 31 augustus 2013) een diepgaande bevraging uit met betrekking tot de parochiekerken. De resultaten van de bevraging werden op hun juistheid gecontroleerd aan de hand van een aantal openbare en niet-openbare gegevensbestanden. Meer informatie over de methodologie staat in de Atlas van het Religieus Erfgoed in Vlaanderen.

De gevalideerde gegevens werden ingeladen in ODIS, een dynamische contextuele webdatabank voor de studie van intermediaire structuren. Naast gegevens over gebouwen, in casu parochiekerken, bevat de ODIS-databank ook gegevens over organisaties, personen en families, gebeurtenissen en periodieken, en archieven. Ze worden aanhoudend aangevuld, geactualiseerd en met elkaar verbonden.

CRKC werkt voor de invoer samen met Open Kerken en de dienst Monumentenzorg en Architectuur van de stad Gent.

Het onderstaande zoekveld geeft u rechtstreeks toegang tot het pakket van de parochiekerken. Van daaruit kan u desgewenst verder zoeken. U kan zoeken op naam of plaatsnaam, of op tekst. In het laatste geval wordt het hele pakket van parochiekerken doorzocht op de term(en) die u invoert. Om na te gaan welke kerken intussen onttrokken zijn aan de eredienst zoekt u in de tekst op de term 'exsecratie'.

Zoeken op fusiegemeente kan via 'Geavanceerd zoeken' op de website van ODIS.