De Keirk

Oorspronkelijke naam:
Sint-Jozef
Bisdom:
Bisdom Gent
Type bestemming:
Herbestemming
Beschermingsstatuut:
Geen
Parochiekerk:
Voormalig
Adres:
Geraardbergsesteenweg 79
9320 Erembodegem

De parochiekerk Sint-Jozef in de wijk Terjoden in Erembodegem werd gebouwd in 1934 naar het ontwerp van de architect De Smet. Ze verving een oudere noodkerk uit het begin van de 20ste eeuw. De bisschop onttrok de kerk aan de eredienst op 16 maart 2018. De gesprekken over een nieuwe bestemming waren op dat moment al een tijdje aan de gang. Er was constructief overleg tussen kerkfabriek, parochie, gemeente en buurtbewoners. Zo was er een bezorgdheid over lawaai- en verkeershinder.

Een lange tijd zag het ernaar uit dat de kerk een alternatieve binnenspeeltuin zou worden. Uiteindelijk werd toch gekozen voor het project van een groep inwoners van Erembodegem die hun expertise bundelen en de nodige investeringen kunnen doen om de kerk om te vormen tot een polyvalente ruimte voor evenementen van lokale en commerciële actoren. Voor het beheer en de exploitatie werd de bvba De Keirk opgericht, tevens de nieuwe naam van de kerk. Sinds de opening in september 2018 vonden er al verschillende evenementen plaats zoals een kerstconcert, een oudejaarsfeest, een verkiezingscafe, een bal, een filmvoorstelling, etc.

Om de verkeershinder tot een minimum te herleiden heeft de gemeente een nieuwe publieke parking aangelegd rond de kerk. In de kerk zelf werden zijruimtes omgevormd tot toiletten, een bar, een keuken en vergaderruimtes.

Foto's: bvba De Keirk

Bronnen:

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/
http://www.dekeirk.be/
https://www.hln.be/
https://www.persregiodender.be/
https://www.nieuwsblad.be/
https://www.nieuwsblad.be/