Nieuwsbrief

U bent hier

De link tussen de trappistenabdij Sint-Sixtus in Westvleteren en Herita

De trappisten van de Sint-Sixtusabdij waren in 2007 op zoek naar een alternatieve financieringsbron voor een uitzonderlijk project: de restauratie van hun 19de-eeuws klooster en een gedeeltelijke nieuwbouw. Voor dit gedurfde project zou samengewerkt worden met gerenommeerd architect bOb Van Reeth. Bij de voorganger van Herita, het Forum voor Erfgoedverenigingen, werd daarom een bijzondere vraag gesteld.

De totale kostprijs van de restauratie en de nieuwbouw bedroeg enkele miljoenen euro’s. De financieringsmix voor dit project bestond uit eigen middelen, renteloze leningen door particulieren, materiaalsponsors en giftenwerving via het eigen rekeningnummer van de abdij. Al snel ontstond een groot draagvlak voor giftenwerving. De samenwerking met Herita kwam er voor het uitreiken van fiscale attesten aan de donateurs. Een praktijk waar de abdij geen bevoegdheid voor had. Vooral bij grotere giften was het gebrek aan fiscale attesten een nadeel. Daarom opende de abdij in 2007 een projectrekening die uitgroeide tot een platform voor giften van particulieren en bedrijven.

In de periode van fondsenwerving bleef de gemeenschap uiterst dicht bij haar eigen overtuiging: de abdij bleef gesloten voor het grote publiek. Het mystieke karakter dat onlosmakelijk met de abdij en de gemeenschap verbonden is, bleek uiteindelijk een grote troef in het kader van fondsenwerving. Er werd slechts één publieksactie georganiseerd. Het trappistenbier zou uitzonderlijk voor één keer buiten de abdijmuren verkocht worden door grootwarenhuisketen Colruyt. Het evenement haalde in geen tijd zowat alle Belgische kranten. In heel wat winkels was de verkoop al na een uur uitgeput. Overal in het land stonden mensen in rijen aan te schuiven om een box met zes flesjes en twee glazen te kunnen bemachtigen.

De Herita-projectrekening liep tien jaar en zorgde er mee voor dat het vooropgestelde bedrag gehaald werd. “Wij zijn Herita heel dankbaar”, aldus broeder Paul Rom van de Sint-Sixtusabdij. Als dank opende de abdij vorig jaar exclusief voor een beperkt aantal Heritaleden haar deuren. En het hoeft opnieuw niet te verbazen dat ook die plaatsen in geen tijd gereserveerd waren!

Heb jij ook een project waarbij je fiscale attesten zou willen kunnen uitreiken? Dan kan een Herita projectrekening helpen. Je vindt alle informatie daarover op de website van Herita.

Momenteel lopen er Herita-projectrekeningen voor onder andere de ommegang van het bedevaartsoord van Kerselare, de restauratie en het onderhoud van de abdij van Tongerlo, de restauratie van het kerkorgel in de Sint-Anna-Ten-Drieënkerk en de restauratie van het Maria-altaar van de Deurnse Sint-Fredeganduskerk. Lees meer over deze lopende projectrekeningen.

Bron: Herita vzw
Foto's: © Wim Van Nueten

Westvleteren

 

Westvleteren