U bent hier

De Oase, PZ Campus Amedeus

Oorspronkelijke naam:
Huiskapel van de Broeders van Liefde in PZ Campus Amedeus
Bisdom:
Bisdom Antwerpen
Type bestemming:
Herbestemming
Beschermingsstatuut:
Geen
Parochiekerk:
Nee
Adres:
Deurnestraat 252
2640 Mortsel

Op de site van Sint-Amadeus stonden twee kapellen. De kloosterkapel was de huiskapel van de Broeders van Liefde. De patiënten konden in een andere kapel terecht die thans ook niet meer voor de eredienst wordt gebruikt. Later stelden de broeders hun thuiskapel twee dagen per week ter beschikking van het psychiatrisch ziekenhuis. Nadat de laatste broeder uit Mortsel vertrok in januari 2015, kwam het klooster leeg te staan en had de kapel geen functie meer. Om een nieuwe bestemming voor de kapel te vinden, werd een werkgroep opgericht die alle vrijheid verkreeg van Broeder Overste Luc Lemmens.

Er werd besloten om beroep te doen op het ontwerpbureau tc plus. Hun werk in de herbestemming van de kapel van de Broeders van de Christelijke Scholen tot de ‘Kapel van de Ontluiking’, beiden gelegen in Groot-Bijgaarden, had indruk gemaakt op de werkgroep. In vijf sessies werd het scenario door een heterogene groep verfijnd tot het uiteindelijke concept. Er werd besloten om de katholieke symboliek van het gebouw te vervangen door een neutraal concept, waardoor het gebruik vrij staat voor alle bezoekers. Het gebouw werd verdeeld in verschillende ruimtes, waaronder een grote zaal, een bureau, een mysterieruimte, een kleine kapel, een ruimte om ‘kaarsjes’ te branden en een witte ruimte. De witte ruimte doet dienst als een islamitische gebedsruimte. In deze ruimte werd een fijne gele lijn aangebracht dat fungeert als aanduiding voor de richting van Mekka. In de kapel vinden groeps- en relatietherapieën plaats. De mysterieruimte functioneert als een stilte- en gebedsruimte

Naast een intern gebruik, staat de kapel ook dagelijks open voor het publiek. De kapel werd grondig aangepakt. Al het meubilair werd door de broeders verwijderd en opgeslagen. Tc plus bracht verschillende nieuwe wanden en een parketvloer aan, dat correspondeert met het stenen gewelf.

Bronnen
Gesprek met Dries Lecluyse, coördinator Dienst Zinzorg en Pastoraal bij PC Sint-Amedeus