U bent hier

Een toekomst voor onze kerken - 2014

Een groep derdejaarsstudenten interieurarchitectuur van de Universiteit Hasselt verdiepte zich in drie kerken in Haspengouw. De Sint-Jan-De-Doperkerk in Kuttekoven, de Sint-Quintinuskerk in Guigoven en de Hospitaal- en Begijnhofkerk in Borgloon waren onderwerp van een fictieve oefening waarbij de studenten op zoek gingen naar mogelijkheden voor toekomstig gebruik. Ze creëerden zowel mogelijkheden voor herbestemming en/of nevengebruik.

De bestemmingssimulaties van deze kerken hadden als doel de gesprekken in de gemeenten tussen de kerkbesturen en de lokale besturen te inspireren, aan te moedigen en open te trekken. De resultaten van de denkoefening werden van 26 juni tot 17 juli 2014 tentoongesteld in de Begijnhofkerk van Sint-Truiden. Door een visuele voorstelling van theoretische toekomstbeelden werden er concrete alternatieven of ideeën aangereikt. Alle bevindingen van het traject werden gebundeld in een uitgebreide publicatie 'Een toekomst voor onze kerken. Ontwerpend op zoek naar nieuwe invullingen'.

Dit project was een samenwerking tussen de provincie Limburg, Stebo vzw en Universiteit Hasselt. CRKC maakte deel uit van de stuurgroep die het proces begeleidde.