Nieuwsbrief

U bent hier

Eerste kerkfabriek opent Herita-projectrekening voor restauratie basiliek

Herita is de enige erfgoedorganisatie die fiscale attesten kan uitreiken aan donateurs die minstens € 40 storten op een Herita-projectrekening. Een interessante manier om bijkomende fondsen te werven voor erfgoedprojecten.

Onze-Lieve-Vrouw Geboorte Tongeren is de eerste kerkfabriek die de mogelijkheid benut. Vroeger gebeurden aanvragen altijd via een aanpalende vzw, zoals de Parochiale Werken.

Jan Jaspers, voorzitter van de kerkfabriek en voormalig directeur onroerend erfgoed van het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur (CRKC):

‘Om het sluitstuk van 60 jaar restauratie te financieren, heeft de kerkfabriek extra geld nodig, naast premies van de Vlaamse overheid en de Stad Tongeren en maandelijkse omhalingen tijdens de kerkdiensten. Zoals tijdens de bouwgeschiedenis van de Basiliek, geven we aan Tongenaren en toeristen nu de mogelijkheid om hun steentje bij te dragen via een belastingvrije gift.’

Gotisch topstuk

De Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk, sinds 1931 Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, in Tongeren is een van de mooiste gotische religieuze bouwwerken van België. De kerk dateert uit de 13de eeuw en is sinds 1936 een beschermd monument.

In de basiliek ontdekken bezoekers een interieur vol kerkschatten en het in notelaar gesneden Mariabeeld dat pauselijk gekroond is. Tot op vandaag vereren pelgrims dit Mariabeeld. Naast de kerkschatten en het Mariabeeld spreekt ook de toren tot de verbeelding. De toren is erkend als belfort en pronkt op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Toeristische troef

Het restauratieproject voor de Tongerse basiliek verloopt in 5 fasen over een periode van 7 jaar (2019-2026).

Een belangrijk onderdeel van het restauratieproject is de ontsluiting van de toren. Na de restauratie wordt de toren opengesteld voor het publiek. Op de top kunnen bezoekers genieten van een adembenemend uitzicht op de stad en omgeving. Via audiogidsen, multimedia en infopanelen krijgt de bezoeker een idee van de geschiedenis van de basiliek, het belfort en de stad. De basiliek wordt een nieuwe toeristische troef voor Tongeren, samen met de naburige museumsite Teseum en de stadspoorten.

De restauratiewerken omvatten onder andere nieuwe bekabeling, brandcompartimentering van de zolders, restauratie van de natuurleien, ladderhaken, pinakels en borstwering.

Meer over de Herita-projectrekening voor erfgoedprojecten