Nieuwsbrief

U bent hier

Geef ruimte aan lokale biolandbouw met De Landgenoten

“De aarde is ons gemeenschappelijke huis”, schrijft Paus Fransiscus in 'Laudato si'. Maar wie gaat er binnen 20 jaar voor ons voedsel zorgen? Lage inkomens, schulden, hoge grondprijzen: elke week gooien 25 Vlaamse boeren de handdoek in de ring.

Geheel in de lijn van de ecologische bekering waartoe Paus Fransiscus oproept, gaat coöperatie en stichting De Landgenoten op zoek naar grondeigenaren die hun landbouwgrond een duurzame bestemming willen geven. Een lokale bioboerderij op jouw grond? Dat heeft heel wat maatschappelijke voordelen. Denk aan ons milieu, biodiversiteit, tewerkstelling, gezonde en lokale voeding of zorg en educatie.

Dat weet ook sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning die binnenkort voor 99 jaar twee hectare landbouwgrond in beheer van De Landgenoten zal geven. Zij begeleidden het proces van A tot Z en selecteerden uit een zevental kandidaten startende bioboer Wannes Nyckees die op de grond zijn bedrijf zal uitbouwen. Leen Wouters, Schepen lokale economie en huisvesting van gemeente Wijnegem, is enthousiast: “We kozen bewust voor biolandbouw in deze nieuwe duurzame woonwijk. De Landgenoten kan ons deze zekerheid bieden en de juiste link vormen tussen alle partners. Het project moet nog van start gaan, maar het is nu al een uithangbord voor onze gemeente.”

Misschien beschikt uw kerkfabriek over geschikte landbouwgrond voor De Landgenoten? Maak kennis met De Landgenoten op de infomarkt van Zorgen voor morgen? op 24 april in Gent en op 26 april in Hasselt.

www.delandgenoten.becontact@delandgenoten.be – 03 286 92 77

Foto: Bioboer Wannes - © Tim Vandewiele