HAVN church

Oorspronkelijke naam:
Noorse Zeemanskerk
Bisdom:
Bisdom Antwerpen
Type bestemming:
Herbestemming
Beschermingsstatuut:
Geen
Parochiekerk:
Nee
Adres:
Italiëlei 8
2000 Antwerpen

De Noorse Zeemanskerk of 'Betlehemskirken' werd ingewijd op 3 augustus 1870 en was voor het onttrekken aan de eredienst de oudste dienstdoende zeemanskerk ter wereld. Nu resten er in Antwerpen nog twee actieve pastorale zeemansmissies, namelijk het Antwerp Seafarer's Centre dat verschillende christelijke zeemansmissies verenigt en de Finse Zeemanskerk.

De Noorse Zeemanskerk maakte deel uit van een netwerk van missievestigingen van de Noorse staatskerk. In 1868 kochten ze een stuk grond aan aan pas geopende Italiëlei, waarop een eerste kleine neogotische kerk verrees naar ontwerp van architect Charles Dens. Het complex kwam tot stand tijdens de grote infrastructuurwerken voor de aanleg van de Waaslandtunnel. Architect Adolphe Van Coppernolle kreeg ook een aanpalend perceel ter beschikking en realiseerde in 1928-1929 een missiegebouw in traditionalistische stijl en - volgens de verruimde sociale en culturele opdracht van de pastoraal - met veel nevenruimtes. De kleine toren werd vervangen door een campanile. Bij nieuwe grote infrastructuurwerken rond 1950 kwam de kerk volledig vrij te staan. Ingenieur Richard Fontaine vervolledigde het missiegebouw met een nieuw gevelfront en een aangepaste oriëntatie. De ingreep ging gepaard met wijzigingen aan het interieur door architect Cor Peeters. 

De Noorse Zeemanskerk stond open voor medegebruik door de Spaanse adventisten en de Chinese leden van de Pinsterbeweging. De kerk werd in 2014 verkocht omdat er niet meer veel Noren in Antwerpen wonen. De gemeenschap nam intrek in een nieuwe en kleinere kerk. 

Na het ontrekken van de kerk aan de eredienst nam een ecologisch designbedrijf haar intrek in de voormalige kerk. Ondertussen gaat de oude Zeemanskerk door het leven als evenementenruimte onder de naam HAVN church. Deze omschakeling was mogelijk zonder grote ingrijpende veranderingen aan het gebouw.

Bronnen:

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/

http://www.hln.be/

https://www.hln.be/

https://www.nieuwsblad.be/

https://www.facebook.com/havnchurch/

http://www.havnchurch.com/