U bent hier

Heilige Lodewijk van Monfort

Oorspronkelijke naam:
Heilige Lodewijk van Monfort
Bisdom:
Bisdom Antwerpen
Type bestemming:
Valorisatie
Beschermingsstatuut:
Geen
Parochiekerk:
Ja
Adres:
De Sevillastraat 89
2100 Deurne-Antwerpen

De in 1958 opgetrokken Heilige Lodewijk van Monfortkerk past in het 'Domus Dei'-programma van de katholieke kerk. Dat programma resulteerde in naoorlogse kerkgebouwen in nieuwe en groeiende wijken. Onder invloed van de verspreiding van de moderne architecturale vormgeving en de moderne materialen, ondersteunde het aartsbisdom een moderne kerkelijke bouwkunst. In Deurne werd het sobere kerkgebouw een mengvorm van een kleine parochiekerk en een parochiezaal met de ambitie om later een grotere kerk te bouwen. Op de aangekochte grond die daarvoor moest dienen, verrees een nieuwe parochiezaal. Een grotere kerk kwam er niet, maar de toen opgelegde functionaliteit leeft vandaag verder in het programma van de kerkfabriek. 

De kerk doet meermaals per jaar dienst als repetitieruimte voor het koor Vox Amicorum en het barokensemble Currende. Om dit en andere activiteiten in goede banen te leiden, stelde de kerkfabriek zelf een huur- of gebruikscontract op met algemene voorwaarden. De kerkfabriek motiveert het 'ander' gebruik. In de eerste plaats is het een huis van en voor God. Het gebruik ervan staat hoofdzakelijk in verbinding met de geloofsbeleving van de parochie. De parochie staat echter niet op een eiland, want naast strikt parochiale activiteiten voelen ze zich nauw verbonden met het verenigingsleven en iedereen in de buurt die werk wil maken van een warme en solidaire gemeenschap. Het kerkgebouw staat daarom ook open voor andere facetten van geloofsbeleving.

Dit resulteerde de laatste jaren in verschillende aanvragen voor het gebruik van de kerk voor een deelmarkt, een toneelvoorstelling, concerten, een filmvertoning en andere socio-culturele activiteiten. Sinds januari 2016 huisvest de voorbouw het voormalige catecheselokaal 't Klokske en de vzw Ehipassiko, een medidatievereniging in Boeddhistische traditie.

Voor de kerkfabriek is de rol van 'huisbaas' een spannende oefening waarvoor extra inspanningen nodig zijn. De activiteiten dragen bij tot een positief klimaat en een kleine financiële steun voor de exploitatie.

Bronnen:
Documentatie Jan Kint, voorzitter van de kerkfabriek
https://sites.google.com/site/parochiesdeurnezuid/lodewijk-van-montfort