U bent hier

Heilige Magdalenakerk

Oorspronkelijke naam:
Heilige Magdalenakerk
Bisdom:
Bisdom Brugge
Type bestemming:
Valorisatie
Beschermingsstatuut:
Monument
Parochiekerk:
Ja
Adres:
Schaarstraat
8000 brugge

De Brugse parochiekerk Heilige Magdalena en Heilige Catharina dateert uit 1853 en is één van de vroegste neogotische kerken op het vasteland, waarin de Engelse opvattingen die aansluiten bij de zogenaamde archeologische gotiek, herkenbaar zijn. Toen ook het interieur in 1910 helemaal was afgewerkt, kon men spreken over een uniek neogotisch Gesamtkunstwerk van architectuur, meubilair, decoratie en kleurgebruik. De kerk is gelegen in het zuiden van het Astridpark en is beschermd als monument.

Tot op heden behoudt ze haar statuut als parochiekerk. Tegelijkertijd is ze de thuis van YOT, een labo voor levensbeschouwing en ruimte voor perspectief. Als kleine organisatie wil YOT beweging brengen op het domein van zingeving en spiritualiteit.

Door hun activiteiten in de Magdalenakerk, maar ook in de nabijgelegen pastorie willen ze zichzelf en anderen uitdagen om na te denken over de functie en het gebruik van kerken en pastoriewoningen.

YOT ontstond ten tijde van Brugge Europese Culturele Hoofdstad in 2002 in en rond de Magdalenakerk. In dat kader onderging de binneninrichting van deze kerk een originele en radicale architecturale ingreep. Centraal in het schip werd een multifunctioneel platform geplaatst dat voor diverse doeleinden kan worden ingezet. Het koor werd heringericht en de bergruimten ten westen van het koor werden verbouwd tot bezinningswoningen.

Het YOT-project experimenteert hoe het kerkgebouw kan worden geherwaardeerd tot een plaats voor spiritualiteitsbeleving voor een brede groep van mensen. Het is een experiment rond ruimte, mens en religie. Via een tentoonstelling van hedendaagse kunst, ‘Agora’, ontstaat binnen het inspirerende en historische gebouw een zichtbaar en onzichtbaar weefsel van zingeving. In de tijdelijke verhalenkamer en koffiebar worden Bruggelingen en passanten uitgenodigd om verhalen te vertellen en naar elkaars verhalen te luisteren. Het kerkgebouw is immers al eeuwenlang een plaats waar mensen verhalen over het mysterie van het leven vertellen en beluisteren.

Intussen wordt de kerk al meer dan 10 jaar intensief gebruikt met deze nieuwe inrichting.

Bronnen:
http://www.yot.be/
http://www.tcct.be/