U bent hier

Inventarisatie

Het CRKC maakt inventarissen van het roerend erfgoed van religieuze instellingen zoals kloosters of abdijen. Dat doen we steeds op vraag van de instelling zelf. Voor parochiekerken schakelt het CRKC freelance medewerkers in. 

Een inventaris is een goed gedocumenteerd overzicht van het roerend erfgoedbezit van een instelling. Het bevat o.m. een foto, afmetingen, een beschrijving, vervaardiger, datering, stijl en andere (kunst)historische gegevens. Zo’n inventaris is onmisbaar om inzicht te krijgen in de samenstelling en de waarde van een collectie. Om goed voor uw collectie te kunnen zorgen, moet u immers weten wat u in huis heeft. Lees alles over het belang en nut van inventariseren op de pagina wegwijs in objecten inventariseren.

Een inventaris laten opmaken door het CRKC

Neem contact met ons op als u geïnteresseerd bent in een inventarisatie door het CRKC. Na een eerste kennismaking zal een stafmedewerker een bezoek ter plaatse brengen om zicht te krijgen op de omvang van de inventarisatieopdracht. Op basis van het bezoek wordt een offerte opgemaakt. Verklaart u zich akkoord met de voorgestelde begroting, dan wordt een opdrachtovereenkomst gesloten met het CRKC. Wij verbinden er ons toe de inventaris te realiseren binnen de zes maanden. 

Databank

De inventarissen opgesteld door het CRKC worden rechtstreeks in de online CRKC-databank opgenomen. Die databank bevat collecties religieus erfgoed in zowel openbare als privécollecties. De gegevens van privécollecties blijven strikt vertrouwelijk en zijn enkel zichtbaar voor vaste medewerkers van het CRKC. De informatie kan niet worden gepubliceerd of geraadpleegd zonder de uitdrukkelijke toestemming van de eigenaar van de collectie.

Als eigenaar of beheerder van de collectie krijgt u een gebruikersnaam en wachtwoord voor toegang tot de eigen collectie op de CRKC-databank. Dat heeft enkele bijkomende voordelen: u kan de databank als een steeds up-to-date beheersinstrument gebruiken. U kan beheersinformatie (bv. omtrent verzekeringen, conditierapporten etc.) toevoegen, bewegingen in de collectie bijhouden of kleine wijzigingen aanbrengen. Een medewerker van het CRKC helpt u graag verder op weg om alle mogelijkheden van de CRKC-databank ten volle te benutten.

Is uw collectie geregistreerd in de CRKC-databank, maar hebt u nog geen toegang tot de databank, dan kan u een wachtwoord aanvragen.