U bent hier

Kerk van Leegkerk

Oorspronkelijke naam:
Kerk van Leegkerk
Bisdom:
Buitenland
Type bestemming:
Herbestemming
Parochiekerk:
Voormalig
Adres:
Leegeweg 38
9746 TC Groningen

In Leegkerk bij Groningen staat een klein kerkje dat dateert uit de dertiende en de vijftiende eeuw. Het rijksmonument werd bij aanvang van de 21ste eeuw nog maar sporadisch gebruikt en was in slechte toestand. De Stichting Oude Groninger Kerken en Bijzondere Locaties Groningen konden het tij keren. Sinds een grondige restauratie in 2013 door awg architecten is het opnieuw een ankerplaats voor de lokale gemeenschap en is het opgenomen in een bovenregionaal recreatief en educatief netwerk voor de beleving van het Groninger landschap en haar cultuurgeschiedenis.

Het gebruik van de kerk staat centraal. De opdrachtgever stelde daarom een 'meervoudig ruimtegebruik voor maatschappelijke, culturele en spirituele activiteiten' voorop. Om dit te kunnen realiseren moest 'de omvang en de kwaliteit van het voorzieningsniveau omhoog'. awg architecten kon aan de vraag voldoen door met een nieuw interieurconcept een betekenislaag aan het kerkje toe te voegen.

Een compacte losstaande gouden kubus staat centraal in het kerkje en zorgt voor een maximale ruimtebeleving. Het volume, ook wel een 'schrijn' met draaibare kasten, biedt voldoende kastruimte om gebruiksvoorwerpen op te bergen. Het fungeert als flexibele ruimtescheiding tussen koor en schip en definieert functionele zones. Een monumentaal trapje geeft toegang tot de eductie- en expositieruimte bovenop de kubus van waarop de kerkruimte en het omliggende langschap vanuit een ongewoon perspectief zichtbaar worden.

Het kerkje wordt verhuurd en er gaan geen reguliere kerkdiensten meer door. Het kerkje van Leegkerk is het decor voor een clip van Jake Isaac.

Bronnen

http://www.awg.be/

https://www.blgroningen.nl/

https://www.kerkleegkerk.nl/

https://www.groningerkerken.nl/