U bent hier

15/03/2018
Lezing | Hoe uniek in het Gentse avondmaalszilver?
Locatie:
Protestantse kerk Gent-Centrum Brabantdam, hoek Sint-Kristoffelstraat en Brabantdam

De twee zilveren avondmaalsbekers vertellen elk hun eigen verhaal over de Gentse hervormde gemeente. Zij behoren tot de oudste en kostbaarste voorwerpen van de Brabantdamkerk en zijn uniek voor het protestantse kunstpatrimonium in België. Maar hoe bijzonder zijn ze als we ze vergelijken met het drinkgerei dat in protestantse kerken in andere landen wordt gebruikt? Zijn de bekers als liturgische gebruiksvoorwerpen typisch of eerder uitzonderlijk voor de calvinistische eredienst?
In deze lezing worden de bekers, kunsthistorisch en liturgisch, in internationaal perspectief geplaatst en met name vergeleken met de situatie in Nederland.

Op donderdag 15 maart om 19.30 uur in de Protestantse kerk Gent-Centrum Brabantdam geeft kunsthistoricus Tim Graas een lezing over het Gentse avondmaalszilver. Tim Graas is afgesturdeerd aan de Universiteit van Amsterdam en heeft voor Stichting Kerkelijk Kunstbezit in Nederland vele protestantse kerken geïnventariseerd. Hij is verbonden aan het Katholiek Documentatie Centrum van de Radboud Universiteit te Nijmegen en heeft heel wat publicaties op het gebied van kerkinterieurs en kerkzilver op zijn naam staan, o.m. over avondmaalszilver in Noord-Brabant en het oudste avondmaalszilver van Nederland.

Praktisch

Waar: Protestantse kerk Gent-Centrum, hoek Sint-Kristoffelstraat en Brabantdam
Wanneer: donderdag 15 maart 2018 om 19.30 uur
Prijs: vrije bijdrage
Contactwww.protestantsekerk-gentcentrum.be | aletta.rambaut@telenet.be