U bent hier

03/06/2018
Lezing | Huis van Barmhartigheid
Locatie:
Klooster Terhagen, Molenaarsstraat 24, 9000 Gent

Huis van Barmhartigheid voor 'berouwvolle dochters en jonge meisjes met kwade neigingen' (1844-1877)

Op zondag 3 juni geeft historica Beatrix Baillieul in het klooster Terhagen een lezing over het Huis van Barmhartigheid, een opvanghuis van de Gentse Zusters van Liefde voor ex- prostituees, meisjes ‘in gevaar’ en werkloze dienstmeiden.

Ontdek de lotgevallen van Melanie, Pauline, Philomène en de 800 andere meisjes en jonge vrouwen die tussen 1844 en 1877 in het huis verbleven. Een verhaal over bittere armoede en rijke weldoensters, over ijverige religieuzen en boetedoening, over maatschappelijke rehabilitatie en vooroordelen.


Praktisch

Zondag 3 juni om 10:30 uur in Klooster Terhagen, Molenaarsstraat 24, 9000 Gent. Na de lezing kan u genieten van een gratis drankje. Voor 5 euro kan u ter plaatse ook de publicatie van Beatrix Baillieul over het Huis van Barmhartigheid kopen, een speciaal themanummer Van Mensen & Dingen. Tijdschrift voor Volkscultuur in Vlaanderen.

De lezing is gratis, maar  op voorhand inschrijven is noodzakelijk. Dit kan via het online inschrijvingsformulier, per tel. 09 235 82 32 of per mail info@erfgoed.zvl.org. Vermeld je naam, het aantal deelnemers en of je de bijhorende publicatie wenst te kopen.

 

Afbeelding: Adreskaartje van het bordeel Au Pantalon Blanc in de Werregarenstraat te Gent (Liberaal Archief, Porseleinkaarten, nr. 656)