U bent hier

Necropolis Grimde

Oorspronkelijke naam:
Sint-Pieterskerk
Bisdom:
Aartsbisdom - Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen
Type bestemming:
Herbestemming
Beschermingsstatuut:
Monument
Parochiekerk:
Voormalig
Adres:
Pastorijstraat z.n.
3300 Tienen

In de begindagen van de Eerste Wereldoorlog werd er hevig gevochten in Grimde, het Tiense gehucht waar de toenmalige Sint-Pieterskerk stond. De Duitsers rukten snel op en vele Belgische militairen sneuvelden. In het voorjaar van 1915 zochten de bewoners van Grimde een waardige plek om de 145 soldaten te begraven, en vonden die in de oude Sint-Pieterskerk. De gesneuvelden werden in de aarden vloer begraven.

De kerk, met een kern uit de 13de eeuw, was op dat moment al vervallen tot een ruïne. In het midden van de 19de eeuw werd ze verlaten voor de bouw van de nieuwe parochiekerk Sint-Pieter en Paulus. Die werd in gebruik genomen in 1882. Het oude kerkhof rond de vervallen kerk bleef behouden, zodat de Necropolis sinds 1915 deel uitmaakt van dit kerkhof. Tussen 1922 en 1928 werden de kerk en de begraafplaats grondig gerestaureerd onder leiding van Brusselse architect Leon Govaerts zodat het een volwaardig militair kerkhof kon worden.

De graven in witte natuursteen zijn zeer sober, naast elkaar geplaatst, wat de indruk van een gemeenschappelijk graf wekt. Alle stenen vertonen dezelfde iconografie van Belgische helm en eikenblad als teken van moed en wijsheid. Het geheel symboliseert de gelijkheid voor de dood, ongeacht rang of stand.

De Necropolis werd in 2014 in het kader van het Europese Interregproject 'Onthaasten, stilte- en bezinningsplekken in beeld' grondig gerestaureerd. De stad Tienen ging een overeenkomst aan met Toerisme Vlaams-Brabant om de unieke site te opwaarderen tot stilteplek. Het dak werd hersteld en de belichting, de bewegwijzering, de toegankelijkheid en de beveiliging werden verbeterd. De oude Sint-Rochuskerk in Ulbeek die omgevormd werd tot begraafplaats, nam ook deel aan het project.

Bronnen:
http://toerisme.tienen.be
https://inventaris.onroerenderfgoed.be