U bent hier

Op handen gedragen. Erfgoedtraject processies en ommegangen in Vlaanderen - 2013 tot 2023

Het project 'Op handen gedragen' is een samenwerking van CRKC-PARCUM, KADOC-KU Leuven en HISTORIES, voorheen LECA. Sinds 2013 zetten we met dit project in op het lokaal bewaarde erfgoed van processies. We ondersteunen en adviseren processiecomités en geven zo de processiecultuur in Vlaanderen alle kansen voor de toekomst.

 

Inspiratiebrochure

De inspiratiebrochure 'Op handen gedragen' bevat tal van praktijkvoorbeelden. Van educatieve pakketten voor kinderen, over het inventariseren van processiekledij tot het ontsluiten van een archief: hier vinden ‘traditiedragers’ praktisch advies over hoe ze met hun erfgoed aan de slag kunnen.

 

Naar een inventaris van de Vlaamse processies

Het inventariseren van alle bestaande en verdwenen processies vormt een basisvoorwaarde voor een efficiënte en gerichte zorg voor processie-erfgoed. Via een brede online bevraging werden voor het eerst alle processies in Vlaanderen in kaart gebracht, en de bestaande gegevens aangevuld, geactualiseerd en verfijnd. Intussen zijn 380 processies in Vlaanderen en Brussel gepubliceerd in de ODIS-databank

 

Voorbije studie- en contactdagen

12.10.2019 - Studie- en contactdag Brugge

20.08.2017 - Inspiratiedag 'Het zevende jaar' in Hasselt

10.10.2015 - Studie- en contactdag Hasselt

07.03.2015 - Studie- en contactdag Gent

 

Voor inhoudelijke vragen bij het project kan je terecht bij Julie Aerts.