Paterskerk

Oorspronkelijke naam:
Paterskerk
Bisdom:
Aartsbisdom - Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen
Type bestemming:
Herbestemming
Beschermingsstatuut:
Stadsgezicht
Parochiekerk:
Nee
Adres:
Volpestraat 38
1500 Halle

De stad Halle wenst een nieuwe invulling te geven voor de paterskerk. Het gebouw staat sinds het vertrek van de minderbroeders in 2013 leeg en werd sporadisch gebruikt voor allerhande activiteiten. Om de plek in de 'tussentijd' betekenis te kunnen geven, hebben de stad Halle, cc 't Vondel en de provincie Vlaams-Brabant twee vermaarde kunstenaars onder de arm genomen om een streetartproject te realiseren. De Belgische kunstenaars Bart Smeets en Steve Locatelli brengen de plek opnieuw tot leven met monumentale en kleurrijke muurschilderingen die het harmonieuze karakter van het gebouw respecteren, met aandacht voor de traditie van stilte en mystiek. Het werk stelt een feeëriek oerwoud voor.

De stad Halle wenst de kerk in de toekomst te gebruiken voor sociale, culturele en artistieke projecten. Dit project geeft hem de tijd om plannen te maken voor restauratie en herbestemming. Het is tevens een afscheidscadeau van de dienst Cultuur van de provincie Vlaams-Brabant. Die bevoegdheid zit sinds 2018 op Vlaams niveau.

De minderbroeders verlieten in 2013, na 170 jaar aanwezigheid, hun klooster in Halle. De paters namen midden 19de eeuw hun intrek in een voormalig recollectenklooster. Na een grote brand in 1868 werd aan de kerk een nieuwe beuk toegevoegd. Ingrijpende werken en wijzingen aan het interieur volgden nog rond de eeuwwisseling (1900) en in 1964 naar aanleiding van Vaticanum II. Na het vertrek uit Halle ging een deel van de inboedel naar het klooster van de sacramentinnen, die zorgen voor een continuïteit in de verering van Sint-Antonius.

Bronnen:

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/

https://www.vrt.be/