Paterskerk

Oorspronkelijke naam:
Paterskerk
Bisdom:
Aartsbisdom - Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen
Type bestemming:
Herbestemming
Beschermingsstatuut:
Stadsgezicht
Parochiekerk:
Nee
Adres:
Volpestraat 38
1500 Halle

In 2013 verlieten de Minderbroeders hun klooster in Halle, na 170 jaar aanwezigheid. De paters namen midden 19de eeuw hun intrek in een voormalig recollectenklooster. Na een grote brand in 1868 werd aan de kerk een nieuwe beuk toegevoegd. Ingrijpende werken en wijzingen aan het interieur volgden nog rond de eeuwwisseling (1900) en in 1964 naar aanleiding van Vaticanum II. Na het vertrek uit Halle ging een deel van de inboedel naar het klooster van de sacramentinnen, die zorgen voor een continuïteit in de verering van Sint-Antonius.

Sinds het vertrek van de Minderbroeders werd gezocht naar een nieuwe invulling voor dit grote complex met binnentuin. Het gebouw stond na het vertrek van de paters leeg en werd slechts sporadisch gebruikt voor allerhande activiteiten. In 2016 werd een investeerder gevonden om het kloostercomplex om te bouwen tot assistentiewoningen onder de naam ‘Residentie ’t Convent’. Bij die gelegenheid werd de voormalige kloostertuin beschikbaar gesteld aan de stad om een invulling te krijgen als stadspark.

De kerk die bij het klooster behoorde werd echter niet bij dit project betrokken. De stad Halle werd eigenaar van dit gebouw en wenste dit in de toekomst te gebruiken voor sociale, culturele en artistieke projecten. In afwachting van deze nieuwe toekomst, wordt de kerk momenteel door het stadsbestuur ter beschikking gesteld van verenigingen voor de organisatie van gepaste evenementen zoals concerten, tentoonstellingen en voorstellingen.  

Om de plek in de 'tussentijd' betekenis te kunnen geven, hebben de stad Halle, cc 't Vondel en de provincie Vlaams-Brabant twee vermaarde kunstenaars onder de arm genomen om een streetartproject te realiseren. De Belgische kunstenaars Bart Smeets en Steve Locatelli brengen de plek opnieuw tot leven met monumentale en kleurrijke muurschilderingen die het harmonieuze karakter van het gebouw respecteren. Dit gebeurde met aandacht voor de traditie van stilte en mystiek. Het werk stelt een feeëriek oerwoud voor.

Bronnen:

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/

https://www.vrt.be/