Nieuwsbrief

U bent hier

Registreer tradities op de website immaterieel erfgoed

De nieuwe website immaterieel erfgoed in Vlaanderen inventariseert processies, devoties, feesten, ambachten, enz.

Wat is immaterieel erfgoed?

Immaterieel erfgoed zijn gewoontes en tradities van vandaag die stammen uit het verleden en die we willen doorgeven aan toekomstige generaties. Vaak krijgen deze tradities een eigentijdse invulling. Niet alleen mensen veranderen, maar ook de tradities.

Immaterieel erfgoed is niet-tastbaar erfgoed. Het is van alle tijden en van alle levensbeschouwingen. Immaterieel erfgoed is bij uitstek erfgoed dat zin geeft. Dit geldt zeker voor immaterieel erfgoed dat verband houdt met religie en levensbeschouwing. Denk maar aan Mariatradities, Iftarmaaltijden, Chanoekavieringen of andere gebruiken.

Registreer immaterieel erfgoed

Immaterieel erfgoed zichtbaar maken is een belangrijke stap om het door te geven aan komende generaties. Daarvoor bestaat er nu de website immaterieel erfgoed in Vlaanderen.

Neem alvast een kijkje om inspiratie op te doen. De Pelgrimstafel in Antwerpen en de Kerststallencultuur zijn twee voorbeelden van tradities die onder begeleiding van CRKC-PARCUM geregistreerd werden.

Registratie van immaterieel erfgoed op de website is gemakkelijk. Een korte beschrijving en een afbeelding zijn voldoende.

Advies nodig?

CRKC-PARCUM helpt je graag verder om immaterieel religieus erfgoed in de kijker te plaatsen en een toekomst te geven. Neem gerust contact op met Julie Aerts via 016 40 60 73 of julie.aerts@crkc.be.