U bent hier

Sint-Laurentius - Bibox

Oorspronkelijke naam:
Sint-Laurentius
Bisdom:
Bisdom Brugge
Type bestemming:
Nevenbestemming (gedeeld gebruik)
Beschermingsstatuut:
Geen
Parochiekerk:
Ja
Adres:
Marktstraat
8710 Wielsbeke

Na het verschijnen van de conceptnota 'Een toekomst voor de Vlaamse parochiekerk' van minister Geert Bourgeois in 2011 startte het gemeentebestuur van Wielsbeke met een denkoefening omtrent het gebruik van de drie parochiekerken binnen de gemeente. Onmiddellijk werd de link gelegd met de acute nood aan een nieuwe huisvesting voor de gemeentelijke bibliotheek. Het plan werd voorgelegd aan de kerkfabriek, die enthousiast was over het project, te meer omdat een nevenbestemming van de kerk kansen biedt voor een continuïteit van de eredienst.

Het architectenbureau Demeyere uit Kortrijk voerde een architecturale haalbaarheidsstudie uit. De kerkfabriek en de gemeente kozen voor het binnenbrengen van een nieuwe verdieping in het schip. De gelijkvloerse verdieping en het koor blijven gevrijwaard voor de eredienst. De eerste verdieping doet dienst al bibliotheekruimte en staat met een passerelle in verbinding met een nieuwbouw naast de kerk. Een grote grasvlakte naast de Sint-Laurentiuskerk gaf de ontwerpers de mogelijkheid om extra ruimte te creëren voor kantoren, sanitair en archief.

In samenspraak met het bisdom Brugge werd een beheersovereenkomst opgemaakt tussen de gemeente en de kerkfabriek. Dit om een aantal praktische en juridische afspraken te maken. Bijvoorbeeld over de verdeling van de kosten en de openingsuren van zowel de kerk als de bibliotheek. Zo zal de bibliotheek nooit geopend zijn als de kerk gebruikt wordt voor de eredienst en vice versa.

De werken startte in september 2017 en werden opgeleverd in juli 2018. De totale kost kwam op 3.7 miljoen euro waarvan een klein deel werd gesubsidieerd door het Agentschap Binnenlands Bestuur. Op 15 juli hield men na de misviering een opendeurdag die op een grote belangstelling kon rekenen. Volgens kerk- en biblioheekbezoekers blijft het gebouw als kerk nog heel herkenbaar.

Ook in DiksmuideHoeselt en Kaulille kreeg de gemeentelijke bibliotheek een plek in een kerk.

Bronnen

Gesprek met burgemeester Jan Stevens, 19/4/2019

Foto's Frank Meurisse

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/

http://www.standaard.be/