U bent hier

Sint-Michiel en Renildis - Radio Maria

Oorspronkelijke naam:
Sint-Michiel en Renildis
Bisdom:
Aartsbisdom - Vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen
Type bestemming:
Nevenbestemming (gedeeld gebruik)
Beschermingsstatuut:
Geen
Parochiekerk:
Ja
Adres:
Sint-Renildisplein 23
3001 Leuven

Sinds 2011 is de Sint-Michiel en Renildiskerk de thuisbasis van de Belgische afdeling van Radio Maria. Voormalig aartsbisschop André Léonard stuurde hulpbisschop Léon Lemmens naar Leuven om een plek te zoeken voor het radiostation.

Er was sprake om de kerk in Egenhoven, een gehucht in Heverlee bij Leuven, te sluiten wanneer de laatste bedienaar van de eredienst op pensioen zou gaan. Om te vermijden dat de kerk een andere bestemming zou krijgen, werd naar een mogelijkheid gezocht om ze open te houden. De parochie en de kerkfabriek kregen bezoek van Dirk De Gendt, deken van Leuven. In zijn zoektocht naar een plek voor de studio's en de bureaus van Radio Maria, op vraag van de aartsbisschop, stelde hij voor om de kerk toch open te houden en van een nevenbestemming te voorzien. Hij zocht hiervoor inspiratie in Den Bosch, waar het radiostation al langer vanuit een kerk uitzendt. Er was een grote voorkeur om Radio Maria nabij de universiteitsstad Leuven te vestigen omwille van de dynamische, jonge en internationale gemeenschap die er verblijft. De parochie en de kerkfabriek gingen akkoord met het voorstel, Mgr. Lemmens verleende de schriftelijke toestemming aan Radio Maria om haar activiteiten in deze kerk te vestigen, en na een laatste viering op 26 juni 2011 startten de werkzaamheden. Een deel van de zitbanken kreeg een nieuwe plek in het plaatselijke schooltje.

In Egenhoven is er elk jaar op 12 december een speciale viering om de inwijding van de nieuwe gebedsruimte en de studio te herdenken. Op 12 december 2011 werd de wijdingsviering voorgegaan door aartsbisschop André Léonard en hulpbisschop Leon Lemmens.

De kerkfabriek en Radio Maria sloten een overeenkomst voor het gebruik van de kerk. Het radiostation betaalt een gebruiksvergoeding aan de kerkfabriek. Om een goede verstandhouding te behouden zitten beide partijen regelmatig samen. Dankzij de nieuwe gebruiker moet de stad minder bijdragen aan de tekorten van de kerkfabriek. Radio Maria is volledig afhankelijk van giften om haar uitzendingen in België te kunnen realiseren. De 'World Family of Radio Maria' overkoepelt de meer dan 65 landelijke radiostudio's.

De rooms-katholieke parochie organiseert nog elk weekend een misviering en ook Radio Maria maakt veelvuldig gebruik van de kerk voor de rechtstreekse uitzending van de eucharistie op maandagochtend, voor aanbiddingsmomenten en andere activiteiten. De parochianen zijn zeer tevreden over de kleinere eredienstenruimte die meer op maat is van de huidige gemeenschap. Voor enkele grote vieringen wijkt men uit naar de kerk van Bertem of Korbeek-Dijle.

Bronnen
Gesprekken met leden van de kerkfabriek, medewerkers van Radio Maria en de deken van Leuven.