U bent hier

Sportkapel Sint-Paulus

Oorspronkelijke naam:
Sint-Pauluskapel
Bisdom:
Bisdom Gent
Type bestemming:
Herbestemming
Beschermingsstatuut:
Geen
Parochiekerk:
Nee
Adres:
Ebergiste de Deynestraat 2 90
9000 Gent

De kapel van de Broeders van Liefde, gelegen op de site van Sint-Paulus in Gent werd ontworpen door architect Alphonse De Vijver. Het kan beschouwd worden als één van de vroegere voorbeelden van een herbestemming van een kapel tot een sportzaal van een school. Andere, meer recente voorbeelden zijn de speelkapel van Sint-Paulus in Sint-Denijs-Westrem, de turnzaal van de Sint-Lievenspoort in Gent en de turnzaal in de Sint-Eligiuskerk in Bentille. Voorbeelden van sportruimtes in kerken die niet verbonden zijn aan een school zijn de turnkring Sint-Jan Berchmans in Hemiksem, de Circusplaneet in Gent en Cirkus in Beweging in Leuven. Schoolkapellen worden ook ingezet voor andere functies zoals de kapel van de Broederschool in Sint-Niklaas, de kapel 'De Zande' in Ruiselede en de kapel Sint-Hendrik in Deinze.

Door de krimpende broedergemeenschap, de hoge energiekosten, het minder frequent gebruik van de kapel en de nood aan een moderne gymruimte voor de school werd in 2000 beslist om de schoolkapel te herbestemmen.  De school nam het architectenbureau Archipl onder de arm voor de reconversie naar turnzaal. De kapel, waarvan een groot deel van de oorspronkelijke interieurafwerking verloren ging door een grondige restauratie in 1969, werd verder ontmanteld in 2001-2002: het doksaal, het orgel en alle christelijke symbolen werden verwijderd. Alle glasramen en veertien schilderijen verhuisden naar het museum Dr Guislain.

Op de plek van het doksaal staat nu een gesloten volume met kleedkamers en sanitair. Het koor is een open stalruimte voor turntoestellen. Alle muren werden wit geschilderd en het glas-in-lood is vervangen door heldere en isolerende beglazing. Sporten gebeurt op de felblauwe vloer en een nieuwe isolatie zorgt voor een aangename temperatuur.

De transformatie van een kapel in neostijl naar een uitgeklede sportruimte was een bewuste keuze die past in de missie van de school.

Bronnen

http://archipl.be

http://www.herbestemmingkerken.be