U bent hier

Studiedag | De hoeksteen waarop we bouwen. Religieuze architectuur onder spanning - 2018

Religieuze gebouwen dragen doorgaans een hele geschiedenis met zich mee. Soms zijn ze in de loop der eeuwen telkens aangepast aan de nieuwe mode en normen, of ze werden afgebroken om plaats te maken voor een nieuwe constellatie. Of het nu gaat om een kloosterkerk of een parochiekerk, een synagoge of moskee; een voor een zijn ze bijzonder omwille van de sacrale waarde die eraan wordt toegekend. Maar vaak hebben religieuze gebouwen ook een belangrijke erfgoedwaarde, waarvoor een specifieke benadering noodzakelijk is.

Hoe kan een eeuwenoude religieuze plek zich steeds heruitvinden? Hoe gaan we om met 'sacraliteit'? Zijn erfgoedbeheer en liturgisch gebruik altijd met elkaar te verzoenen? Dit spanningsveld in religieuze architectuur exploreerden we tijdens de studiedag De hoeksteen waarop we bouwen op dinsdag 6 februari 2018 in de Abdij van Park in Leuven.

De presentaties van deze studiedag kan u herbekijken via de links hieronder:

  •   

Tijd en ruimte voor vieren en verbinden. Over wat het kerkgebouw allemaal mogelijk maakt, en nodig heeft
Joris Geldhof, KU Leuven

  •  

De Portugese synagoge te Amsterdam
Pieter Vlaardingerbroek, Universiteit Utrecht

  •  

Een nieuwe toekomst voor een eeuwenoude erfgoedsite: de restauratie en herbestemming van de norbertijnenabdij van Park in Heverlee (Leuven)
Stefan Van Lani en Katrien Deckers, Stad Leuven (Erfgoedsite Abdij van Park)

 

Project type: Vorming onroerend