U bent hier

Studiereis Movimento Liturgico e Architettura in Belgio - 2014

Dinsdag 17 juni verwelkomde aartsbisschop Mgr. Léonard een groep van 70 deelnemers aan de studiereis met als thema 'De liturgische beweging en de architectuur in België'. Deze vijfdaagse reis vond plaats van 17 tot 21 juni en was een initiatief van de 'Ufficio Nazionale per i Bene Culturale' van de Italiaanse Bisschoppenconferentie. Voor de organisatie van de reis in België deden zij een beroep op de Belgische Bisschoppenconferentie en het CRKC; voor de inhoudelijke stoffering steunden zij op de bijdrage van de professoren Andrea Longhi (Politecnico de Torino) en Sven Sterken (KULeuven-Campus Sint-Lucas).

De eerste dag was volledig gewijd aan de introductie op het thema, de liturgische beweging, de invloed van het 2de Vaticaans Concilie op de liturgie in België en de evolutie van de kerkarchitectuur in de twintigste eeuw onder impuls van de veranderingen in de liturgie. Een schets van de problematiek van de parochiekerken in België rondde deze inleidende sessie af.

In vier dagen werden in totaal 18 locaties in Wallonië, Brussel en Vlaanderen bezocht, die het reisthema illustreren: kloosters en abdijen in Rixensart, Ottignies en Waasmunster, kerken in een 10-tal gemeenten in de drie gewesten, het voormalige Grootseminarie in Sint-Katelijne-Waver en de 'Kapel van het Niets' in Duffel. Elke dag werd in een van de bezochte plaatsen een viering gehouden, waar mogelijk met de abdij- of kloostergemeenschap. De studiereis werd zaterdagmiddag afgesloten in Brussel met een slotviering in de Kapel van de Duitstalige katholieke gemeenschap. Op de facebookpagina van CRKC kan je een fotoverslag bekijken. De studiereisbrochure vindt u bovenaan op deze pagina.

Project type: Vorming onroerend