U bent hier

16/06/2018 tot 02/12/2018
Tentoonstelling | De kopten. Een ander Egypte
Locatie:
Teseum, Museumkwartier 2, 3700 Tongeren

Ongekend = onbemind. In deze tentoonstelling over de kopten tonen we u een ander Egypte. Egypte associeert men meestal met pyramides, mummies en hiërogliefen. Maar een andere cultuur die zich vanaf de 4de eeuw ontwikkelt, is deze van de kopten. Ze stellen zich graag voor als de laatste erfgenamen van de faraonische beschaving. Zo hebben de kopten zeker één aspect lang bewaard: de taal.

We situeren ons in de expo in het Egypte waar het christendom wortel schoot. De cultuur van de kopten, de christelijke Egyptenaren, was lange tijd ongekend voor het Westen. Sinds het einde van de 19de eeuw was er een grote fascinatie voor Egypte. Europa herontdekte het vergeten Egypte met een enorme belangstelling voor de kopten. Er werden indrukwekkende verzamelingen opgebouwd en tentoongesteld.

Het Teseum krijgt uitzonderlijk de gelegenheid om de rijke collectie van the Phoebus Foundation uit te lenen. Maar liefst 80 objecten gaande van kledij, weefsels tot gereedschap vertellen ons meer over de ambacht van de kopten. Het boeiende van de tentoonstelling is dat we niet alleen weefsels tonen, maar ook ruimschoots aandacht besteden aan de mensen die het ooit droegen en de cultuur waarin ze leefden. Het publiek kan zich te goed doen aan koptische teksten, architectuurfragmenten, aardewerk en huishoudelijke voorwerpen uit het dagelijkse leven.

 

Praktisch

Waar: Teseum, Museumkwartier 2, 3700 Tongeren
Wanneer: van 16 juni tot 2 december 2018
Open: dinsdag t.e.m. zondag van 10 tot 17 uur | maandag gesloten
Prijs: € 6 (kortingen zie website Teseum)