U bent hier

11/12/2019 tot 02/02/2020
Tentoonstelling | De stille getuige
Locatie:
PARCUM, Abdij van Park 7, 3001 Leuven

Deze winter snuif je in PARCUM de gezelligheid van kerst op. Met de kerstexpo De stille getuige en tal van activiteiten houden we je warm tijdens de koude wintermaanden. Van 11 december 2019 tot en met 2 februari 2020 focust het museum op het schilderij Aanbidding van de herders van Theodoor Van Loon (1581-1649). Kom meer te weten over dit bijzonder werk en de restauratie ervan. Ook de stille getuigen van het kerstverhaal nemen het woord. De ezel, de verdwenen vroedvrouw en Jozef vertellen hun kant van het meest bekende verhaal ter wereld!

Als caravaggist was Theodoor Van Loon in zijn tijd een ronkende naam. Met de nodige dramatiek en innovatie maakte hij naam en faam in Italië en de Lage Landen. Ook in het werk Aanbidding van de herders is zijn hand duidelijk herkenbaar. Op meesterlijke wijze betrekt de kunstenaar de kijker bij de scene. Als een gepauzeerd stukje film. Ook het onderwerp was bij de schilder zeer geliefd. Zo zijn er van deze scene uit het kerstverhaal meerdere variaties gekend.

Van Loons werk werd anderhalf jaar geleden gerestaureerd. Het werk is voor de eerste keer na de restauratie te bewonderen in PARCUM.

Praktisch